A cselekvés nem a gondolatból születik, hanem a felelősség vállalásából.”

/Dietrich Bonhoeffer/

Ki az a coach?

A coach (kócs) olyan lelki személyi edző, aki leginkább egy tapasztalt, jó barátra hasonlít. Elfogulatlanul tekint Rád. Bízhatsz benne, nem ítél el, mindig meghallgat. Hozzáállása hasonlít a távol-keleti mesterek bölcsességéhez: nem mondja meg mit tégy, hanem egyedi kérdezéstechnikájával a megoldás irányba tereli a figyelmed, hogy élethelyzetedre magad add meg a választ. Nem fog helyetted dönteni, sem konkrét tanácsokkal szolgálni, saját életedért Te vagy a felelős! Ebben az értelemben nem tanácsadó.

Hogyan tud segíteni nekem?

Először is önbizalmat ad. A rendszeres ülések alkalmával egyre jobb lelkiállapotba kerülsz, hiszen sikerélmények érnek. Előtérbe kerülnek rejtett vagy annak vélt képességeid, fejlődik a kommunikációs és gondolkodási-megoldási képességed, magasabb színvonalon tudod megoldani a problémáidat. Jól fogsz dönteni, cselekedni, s mindezekért a felelősséget is vállalod majd. Többletértéket teremtesz magadban és a környezeted számára. A coach a megoldásokat Veled fogalmazatja meg, a sok lehetőség közül képes leszel arra, hogy a számodra legmegfelelőbb mellett, nyugodt szívvel, biztonsággal dönts.

Amennyiben nem az önbizalmaddal van gondod, és nem döntésképtelenséggel küzdesz, sokszor elég, ha megerősítést kapsz arról, hogy jó úton haladsz. Az is lehet, hogy egy másik út tárul fel előtted. Egy külső szemlélőtől objektívebb képet kaphatsz magadról, hiszen másként lát, mint egy barát, egy beosztott vagy egy családtag. A kérdésekre adott válaszokkal és feladatok segítségével megtalálod a neked legjobb megoldásokat, továbbá segít a célkitűzésben, és a motiválásban. A coach-ot teljes titoktartás kötelezi.

Miért nem hallottam még róla?

Nyugaton elterjedt gyakorlatról van szó, idehaza még nincs hagyománya. Az itteni oktató trénerek képzettségüket külföldön szerezték meg. A sportpszichológusok voltak az első hagyományos értelemben vett coach-ok, akiket a teljesítményfokozás érdekében vetettek be. Hazánkban a pszichológushoz- járáshoz hasonlítják,

aminek még mindig nincs meg a kellő elfogadottsága, így sokan szényenként élik meg, ha coach-hoz fordulnak. A pszichológus azonban főleg a múltra koncentrál, míg a coach a jövőbeni megoldásokra nyújt segítséget. A coaching elfogadottságát tekintve ez a szemlélet változóban van. Magyarországon a vezetési tanácsadás részeként alkalmazzák, pedig mégsem tanácsadás; a vállalaton belüli belső erőforrások aktiválásában nyújt segítséget. Főleg a felső-, de már egyre inkább a középvezetés is igényt tart rá. A felsővezető sokszor marad egyedül, mint végső döntéshozó, így a döntés felelőssége még erősebbé válik ebben a magányos helyzetben. Ebben is segít egy külső mentor.

Milyen coachingok közül választhatok ma Magyarországon?

Vállalatoknál a vezetőknek szóló, teljesen személyre szabott fejlesztés az executive coaching. Ezen belül még megtalálható a csoportos és a szervezeti coaching. Ilyenkor a cég igényli a szolgáltatást.

Egyéni igények esetén a life coaching (életvezetési tanácsadásként fordíthatnánk, de nem az!) vagy a health coaching (egészségügyi) kerül előtérbe. Átmenetként itt megjelenik az executive coaching, hiszen egy vezető is kérhet magánemberként segítséget.

Mikor lehet szükségem a life coachingra?

Magánéleti döntéshelyzetekben, szakma vagy munkahelyváltás esetén, váláskor, gyászidőszakban, időgazdálkodási kérdésekben, önmegvalósítási problémák előfordulásakor.

Mikor vegyem igénybe a health coachingot?

Egészségmegőrzés céljából vagy egy esetlegesen bekövetkezett betegség gyógyítási folyamataként. A fizikai gyógyulásban nagyon sokat segít a gyógyulásba vetett belső hit. Ennek megerősítéseként kulcsfontosságú lehet a betegséggel küzdő lelkiállapota és tudatalatti meggyőződése, amely megrövidítheti, de el is nyújthatja a felépülést.

Miben nyújthatok segítséget Neked?

Fordulhatsz hozzám bizalommal egészségügyi (health coaching) és életvezetési (life coaching) kérdéseiddel.

Mennyi ideig tart egy ülés?

Általában 1-1,5 óra elég, ez egy nagyon interaktív foglalkozás, mindkét féltől nagy odafigyelést igényel.

Várlak szeretettel!

A szolgáltatás áráról itt tájékozódhatsz>>

Megosztás:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • email