A fülakupunktúrás kezelési módszerrel már az egyiptomiak korában is lehetett találkozni, akik rájöttek, hogy a fül egyes pontjainak ingerlésével fájdalmat lehet csökkenteni.

Később ezt a módszert Hippokratész kezelési módjai között is megtalálhatjuk, aki az impotenciazavarra talált megoldást a fül mikrovéreztetésével.

Telt, múlt az idő, időnként fel-felbukkant egy-egy írás ezzel a kezelési móddal kapcsolatban, ám jelentős áttörés csak a XVIII. században következett be, amikor egy Varsalva nevű orvos publikációjában nyilvánosságra hozta a fülnek ama részét, amelynek kezelése, égetése alkalmas a fogfájási roham csillapítására. Ebben az időben még csak az égetést alkalmazták.

A XIX. században több orvosi publikáció jelent meg arról, hogy az isiász fájdalmak kezelésére – akkoriban – tökéletes gyógyírnak bizonyult, az igazi áttörés azonban egy évszázadot váratott magára.

1951 körül Lyon városa környékén több orvos kezelt /égetéssel/ isiászi fájdalom miatt betegeket, akik arról számoltak be, hogy fájdalmaik csökkentek, vagy megszűntek. Erre figyelt fel Dr. Paul Nogier (nozsié) neurológus orvos, akit nem hagyott nyugodni ez a jelenség.

Hosszas tanulmányozásba kezdett, noha tele volt kétségekkel, de szerencsére nem adta fel. Kutatásai során megszületett az a térkép, amely máig alapja minden nyugat-európai fülkezelésnek. Rájött ugyanis, hogy a fülünk tökéletes mikrotérképe testünknek, akár csak a testünkön a tenyerünk, talpunk, nyelvünk vagy a skalpunk. Fülünk alakja egy születésünk előtti magzatpózban található embert ábrázol. Ennek az embernek testi és szervi pontjai rávetíthetőek a fülre, ennek megfelelően kezelhetőek is a problémás szervek.

Nogier először nyomáspróbát alkalmazott a pontok lokalizációjára, majd a kezeléshez bevezette a tű használatát. Az ötvenes évek végén kezdte publikálni felfedezéseit, majd ezzel egy időben Kína is bejelentette, hogy a hagyományos kínai orvoslás (HKO) is szolgál magyarázattal a jelenséggel kapcsolatban: miszerint a fülben található a meridián csatornák találkozása, melyeken keresztül a szervek kezelhetők, ingerelhetők.

Ettől kezdve Kína is egyre több tudományos kutatást hozott nyilvánosságra, melyeknek alapja a több ezer éves múltra visszatekintő akupunktúra volt. Így lehetséges az, hogy a fülakupunktúrában máig két fő irányzat található meg: a Nogier-féle és a kínai, ami nagyon jól kiegészíti egymást.

Az 1970-es évek elején egy kínai idegsebész rájött arra, hogy az ópiátfüggő embereknek ez a kezelési forma rengeteg segítséget nyújt abban, hogy az elvonási tüneteket enyhítse.

Felfigyelt erre Dr. Michael Smith pszichiáter is, aki az USA-ban vezetett egy alkohológiai osztályt és tanulmányozni kezdte a fülakupunktúrát. Smith mindenképpen megoldást szeretett volna találni betegeinek kínzó elvonási tüneteire. Noha intézményes orvosi oktatásban részesült, nyitott volt minden újra, és nem állt messze tőle az sem, hogy Srí Lankán tanulmányozza a természetgyógyász egyetemen a módszer lényegét. (Kínába az akkori politikai helyzet miatt nem tehette be a lábát.)

Visszatérve New Yorkba sikeresen alkalmazta drogbetegeken a módszert és el tudta érni azt is, hogy a Metadon nevű leszoktató gyógyszer – mint köztes megoldás – alkalmazását el lehetett hagyni.

Szerencsére Dr. Smith nem állt meg ezen a ponton. 1985-ben New Yorkban megalakította a NADA-t. (National Acupuncture Detoxification Association – Nemzeti Akupunktúrás Méregtelenítő Egyesület) és kidolgozta a NADA5 protokollt, melyet azóta is alkalmaznak szerte a világon.

Magyarországra a módszer csak 1992-ben jutott el. Lényege, hogy a fülön található öt pont ingerlésével hathatós segítséget nyújtson főleg szenvedélybetegek részére, illetve kiegészítő terápiaként szolgáljon további betegségek gyógyításában.
A kezelendő betegségekről bővebben itt olvashatsz>>

Megosztás:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • email