Hogyan szolgálta egy krízishelyzet a fejlődésemet?

Történetem 2004 nyarán kezdődött, amikor két hét leforgása alatt váratlanul egyedül maradtam egy idegen városban az akkor tízéves fiammal.

Mivel családi vállalkozásunk volt, hirtelen azon kaptam magam, hogy munkám sincs, s hamarosan az egészségem is kárát látta ennek a krízishelyzetnek.

Minden ismeretségem a közös vállalkozásunkhoz kötött így még az emberi kapcsolataim is lenullázódtak. Kirántották alólam a szőnyeget. A családomon kívül nem tudtam senkihez sem fordulni. Szerencsére szerető szüleim és később kialakult baráti köröm támogatott a helyreállásban. Akkor vált számomra világossá, hogy noha ez egy mindennapos történet, – és van ennél még rosszabb is – nagyon könnyű átesni a szociális hálón, mivel sem a társadalom, sem én, mint magánember nem vagyok felkészülve az ilyen helyzetek kezelésére. A körorvosom csak nyugtatóval tömött volna, – ha hagyom.

Mit tehettem? Szerencsére erős tudtam maradni, mert nagyon jó nevelési alapokat hoztam hazulról. Nem nyúltam sem droghoz, sem alkoholhoz, sem cigarettához és soha többé nem vettem be semmilyen nyugtatót.  A gyógyszereket kidobtam, és helyettük könyveket vettem, amelyek tanácsokat adtak a sürgőssé vált helyzet kezelésére, lévén, hogy szakemberi segítséget egyáltalán nem kaptam. Volt valamennyi tudásbeli hátterem, hiszen pedagógusi végzettségem van, ösztönösen tudtam, mire van szükségem, hogy kilábaljak a bajból. Ha hiszed, ha nem, megjártam a poklok-poklát, de felálltam. Húsz hónapig nem volt állásom és nagyon komoly anyagi gondokkal küzdöttem. Sokan egy lyukas garast sem adtak volna akkor a jövőmért.

Mivel gyógyszerellenes vagyok, azon gondolkodtam, hogyan tudnám mindenféle kemikáliák nélkül rendezni a háborgó lelkem, mert tudtam, ez az alapja annak, hogy életben maradjak, képes legyek eltartani magam és a családom. Ekkor ismerkedtem meg az energiagyógyászattal és a pránanadival, amiből kismesteri fokozatot értem el. Kevés megtakarított pénzemből gyógymasszázst ill. kéz-és lábápolást tanultam, ami később segített abban, hogy élhetőbb életünk legyen. Kezdtem elsajátítani a természetgyógyászat alapjait, ami teljesen magával ragadott, és azóta is fejlesztem magam ezen a területen. Sikerült állást találnom és végre fellélegezhettünk, de a tanulás utáni vágy oly erős volt, hogy nem álltam meg ezen a ponton: párhuzamosan személyiségfejlesztő könyveket olvastam és tréningeket kerestem. Egy hetes buddhista elvonuláson is részt vettem, ahol Csöpel láma tanításait hallgattam, akinek műveltsége, bölcsessége és világlátása mély hatást gyakorolt rám.

Ebben az időben találkoztam Enüd McGiffert trénerrel, aki John F. Kennedy közvetlen tanácsadója volt, majd később Bill Clintoné és Husszein jordán királyé is. Bill Clintonnal és Madeline Albright-tal a mai napig szoros kapcsolatot ápol. Tőle tanultam meg az alapokat. Személyisége és az emberekhez való hozzáállása példaértékű számomra, ő indított el ezen az úton. Innentől már nem volt megállás.

Valósággal faltam a személyiségfejlesztéssel kapcsolatos könyveket, blogot írtam, amire felfigyeltek és széles olvasótáborom volt. Nem akartam elhanyagolni a természetgyógyászat iránti érdeklődésemet sem, ezért úgy döntöttem, hogy hivatalosan is leteszem a természetgyógyászati vizsgákat és a két ágat együtt művelve segítek az embereknek. Ekkor már éreztem, hogy összeállt az a tudásanyag és tapasztalat, ami lehetővé teszi azt, hogy segítő kezet nyújtsak olyan embereknek, akik válsághelyzetbe kerültek.

Én magam is más lettem. Megerősödtem és azon kaptam magam, hogy egyre többen fordulnak hozzám életviteli kérdésekkel.

Saját bőrömön érzett tapasztalatok vezettek arra az elhatározásra, hogy a természetgyógyászat és a személyiségfejlesztés igenis összekapcsolható, és mennyire fontos a gyors és hatékony segítség a bajba jutottakon. Hiszen kétszer ad, aki gyorsan ad…

A természetgyógyász vizsgáimra készülvén kerültem kapcsolatba a hagyományos kínai orvoslással (HKO) és a fülakupunktúrás addiktológiával, ami pontosan beleillett az elképzelésembe. A hozzám forduló embereknél elkerülhetetlen a személyiségükkel való foglalkozás. A belső változás együtt hozza meg a testi gyógyulást. Mint azt már Hippokratész is mondta: ne a betegséget kezeld, hanem magát az embert.

Közben éreztem, hogy konkrét módszert kell összekapcsolnom a fülakupunktúrás addiktológiával, így a coaching (kócsing) módszertanával kezdtem foglalkozni, ami önmagában is egy igen komoly ága a személyiségfejlesztésnek és folyamatos tanulást kíván. Wiesner Edit mester coach-tól sok tudást és tapasztalatot szereztem, – és még fogok is szerezni – így neki is sok köszönettel tartozom.

Mindennapi tevékenységemhez tartozik az olvasás ill. a villámolvasás, akár idegen nyelven is. Mind a HKO, mind a személyiségfejlesztés olyan sok tudásanyag elolvasását, tanulmányozását teszi szükségessé, amit ezzel a módszerrel tudok csak megvalósítani.

Az elmúlt években más ember lettem. Ma már bizton állítom, hogy az akkori krízishelyzet kifejezetten a javamra vált és olyan életpályára állított, ami mindig is a vágyam volt. Erősebb ember lettem. Tapasztalatimat könyv formájában szeretném megjelentetni, azok számára, akik kilátástalan helyzetüknél fogva aprópénzre váltható segítséget várnak nagy szavak helyett.

Bízom benne, hogy nem bántad meg, hogy végigolvastad ennek a pár évemnek a történetét. Talán magadra ismertél a kínlódásokkal és a fájdalmakkal, de ugyanakkor láthatod a bennük rejlő lehetőséget és az út végét.


Megosztás:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • email